Вважається, що корисні властивості журавлини, здатні вилікувати будь-яку хворобу людини. Давайте з'ясуємо, чи так це насправді, але про це пізніше. Журавлина, або болотний виноград - одна з найбільш корисних і, як кажуть вчені, незвичайних ягід на планеті. У ній є речовини, які дозволяють продукту консервуватися без додаткових добавок. Варто всього лише залити цю ягоду кип'яченою водою - і вона збережеться в свіжому вигляді не один день. Так в чому ж унікальність журавлини, і які її корисні властивості?
Головним плюсом журавлини вважаються її бактерицидні властивості. Ягода чудово освіжає, тонізує, приводить в норму роботу травної системи. При регулярному вживанні цієї ягоди, можна забути про такі хвороби, як: гастрит зі зниженою кислотністю, запалення підшлункової залози.санаторий Кришталевий палац(Хрустальный дворец)
Сік журавлини знімає запалення ясен. Журавлина дуже корисна при пародонтозі.
До складу ягоди входить маса вітамінів, корисних пектинових речовин, органічних кислот і натуральних цукрів. Дуже високо кількість вітаміну С - як в апельсинах, лимонах, грейпфрутах. Містяться вітаміни групи В, які сприяють нормальній роботі організму, вітаміни Е і K1. Корисні цукру, які є в ягоді, - це фруктоза і глюкоза. Також, журавлина має такі корисні речовини, як: марганець, мідь, залізо, кальцій, калій, магній, йод. У 100 грамах ягід журавлини, міститься всього 28 калорій.
Настільки багатий набір корисних властивостей, дозволив медикам назвати журавлину одними з найбільш корисних ягід для харчування людини. Вживання журавлини корисно, в якості профілактики появи капілярних «зірочок» на обличчі, ногах, руках, та інших частинах тіла. Корисна журавлина при спазмах судин і гіпертонії. Плоди, розтерті з медом, допомагають при атеросклерозі. При туберкульозі, корисно приймати ягоди журавлини, розтерті з медом і олією (краще всього лляним).
Навіть при термічній обробці журавлина не втрачає своїх корисних властивостей. Так, вживання соку допоможе затримати розвиток в організмі паличок сибірської виразки, кишкової палички, і навіть золотистого стафілокока. Важливо знати, що у складі ягоди є урсулова кислота - науково доведено, що вона за своїм складом, дуже близька до деяких гормонів людини, що дозволяє їй затримувати запалення. Ця кислота допомагає впоратися з віковою атрофією м'язів.
Пектини, які є в цій диво - ягоді, сприяють виведенню холестерину з організму, який утворює склеротичні бляшки на стінках судин і може призводити до різних гострим станам, таким як геморагічні, ішемічні інсульти, інфаркти. Але такого ефекту можна добитися, якщо вживати журавлину досить регулярно. Санаторий Весна Трускавец
Дуже корисна журавлина для жінок: всього півтори склянки соку з ягід журавлини, знижує ризик загострення такого захворювання як цистит.
ЖУРАВЛИНА ПРИ ВАГІТНОСТІ
Хороша журавлина і для вагітних: флавоноїди, що містяться в ній, допомагають поліпшити еластичність кровоносних судин, впоратися з кровоточивістю десен- вживання морсу з журавлини при вагітності зніме набряки, а продукти з журавлини допоможуть уникнути такого страшного ускладнення як затримка внутрішньоутробного розвитку плода у вагітних жінок.
Журавлина при вагітності не протипоказана, а навпаки, рекомендована, тому містить безліч корисних вітамінів, мінералів, органічних кислот, флавонідів (біологічно активні речовини) і пектинових речовин. Сік журавлини можна навіть вживати з антибіотиками - це лише посилює активність лікарських препаратів, підвищує їх ефективність у боротьбі з різними захворюваннями. Протимікробну дію речовин, що містяться в журавлині, настільки високо, що навіть в офіційній медицині, лікарі настійно рекомендують застосовувати цю ягоду - відвари, морси, і сік - при перших ознаках простудних захворювань, а також при грипі та підвищенні температури. Речовини, що містяться в журавлині, допомагають не тільки вивести небезпечні мікроби, але і попереджають каменеутворення в нирках, покращують функціонування підшлункової залози, збільшуючи продукування нею ферментів, які необхідні для перетравлення їжі. Особливо цінується журавлина при вагітності як засіб, що застосовується в комплексному лікуванні та профілактиці запальних захворювань сечовивідної системи (при циститі). Доктора рекомендують приймати журавлину під час вагітності та при набряках, і при невираженою гіпертонії. Звичайно, корисніше всього їсти журавлину в свіжому вигляді, але навіть після певної теплової обробки. Журавлину рекомендують вживати в їжу хворим гастритами, особливо якщо гастрити супроводжуються зниженням кислотності, страждаючим запальними захворюваннями підшлункової залози і колітом. Ще ягоди журавлини, покращують апетит, нормалізують роботу всієї травної системи.
ЖУРАВЛИНА РЕЦЕПТИ: МОРС, ПИРІГ
Журавлину можна використовувати і для приготування різних страв. Ось кілька надзвичайно простих і смачних рецептів.
Сік
klukva1_1Журавлину розім'яти, або подрібнити блендером, гарненько віджати (або скористатися соковижималкою). На 1 літр готового соку, потрібно покласти 200 г цукру, змішати, закип'ятити. Як закипить, відразу прибрати з вогню, остудити і розлити санаторий Карпаты в пляшки (можна навіть пластикові), гарненько закупорити і прибрати в холодильник. Зберігається такий сік досить довго.
М'ясо з журавлиною.
Взяти будь-яке м'ясо, але найкраще свинину, зробити по всій поверхні невеликі розрізи кілька сантиметрів глибиною, в них покласти кілька ягід журавлини, роздавлений часник, перець, сіль. М'ясо натерти ягодами, можна посипати травами (чебрець, розмарин), також обсипати сіллю і меленим перцем, загорнути в пакет і залишити на пару годин. Після цього розгорнути, викласти на деко або в рукав, і запекти в духовці або вугіллі на багатті. Температура повинна бути невисокою - близько 150 градусів. Готово через пару годин. Пиріг з журавлиною. 100 грам маргарину, перемішати з цукром, додати яйця, трохи сметани. Потім, 200 грам борошна, змішати з половиною чайної ложки розпушувача, додати в маргарин - яєчну суміш. Взяти роз'ємну форму, вистелити дно папером для випічки, тонким шаром викласти тісто. Зверху висипати 1,5 склянки промитої і висушеної журавлини, злегка придавити долонею. Зверху присипати такою сумішшю: півсклянки борошна і цукру змішати з 100 грамами маргарину і дрібкою ваніліну. Пиріг випікається при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ЖУРАВЛИНИ В КОСМЕТОЛОГІЇ.
Корисно використовувати журавлину і в косметичних цілях. Журавлинний сік допомагає освітлити шкіру, роблячи менш помітними пігментні плями. Найкраще, використовувати цю ягоду при жирній шкірі обличчя. Рецепт маски дуже простий. Потрібно змочити шматочок тканини в соку, накласти на шкіру обличчя і шиї, почекати 15 хвилин, потім змити не гарячою водою. Якщо проробляти цю процедуру хоча б два рази на тиждень протягом місяця, можна буде помітити покращення: пори звузяться, шкіра стане більш м'якою, зникнуть прищі і запалення.
Журавлинний сік, можна також втирати в нігтьові пластини - просто роздушіть пальцями кілька ягід, і почекайте хвилин 20. Два рази на тижні такого «лікування» для нігтів - і вони стануть міцнішими, набудуть більш здоровий колір. Корисні властивості журавлини, так само застосовують як маски для волосся. Вона сприятливо впливає на шкіру голови, живлячи її своїми вітамінами. Зменшує кількість лупи і лущення. Рецепт такий маски: Необхідно змішати 20 грам журавлинного соку з однією столовою ложкою олії із зародків пшениці. Потім, додати так само оливкова олія така ж кількість, один жовток і кілька крапель олії ладану. Потім, дану суміш добре перемішуємо і маска готова. Наносимо таку маску на волосся і на шкіру, для харчування цибулин волосся. Тримати маску необхідно до півтори години, потім ретельно змиваємо з використанням звичних шампунів, бальзамів - кондиціонерів. Зберігати журавлину в прохолодному, темному, добре провітрюваному місці, можна кілька місяців.санаторий Карпаты Найкраще - в дерев'яному ящику, але можна і в тонкому поліетиленовому мішку. Але ідеальним варіантом, буде занурити ягоди в прохолодну прокипяченную воду, можна додати в неї трохи цукру. Так журавлина буде свіжою і смачною всю зиму.
Комментариев нет:
Отправить комментарий